bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Evoluția Orchestrei „MUGURELUL”



Din punct de vedere psihologic, primul spectacol a avut un efect uimitor asupra membrilor tarafului „MUGURELUL” care au trăit în felul acesta sentimentele unui artist pe scenă, satisfacția muncii împlinite de la selecție până la finalizare. Din acest moment, am pus bazele „orchestrei” propriu-zise mărind numărul membrilor care au intrat în „linia întâi” pentru că toți își doreau să facă parte din formație și deci munca lor s-a intensificat.

Prima formulă a orchestrei „MUGURELUL”

Am început munca de consolidare și emancipare artistică a micilor instrumentiști (clasele II-VI), astfel către sfârșitul anului școlar 1985-1986 am participat la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național „Cântarea României” unde am obținut locul întâi pe județ. Alături de orchestra „MUGURELUL” evolua formația de dansuri a Școlii Generale nr. 7 Dorohoi, instructor Mihai Liviu, cu care am înființat Ansamblul de cântece și dansuri al Școlii Generale nr. 7 Dorohoi. Acest lucru s-a întâmplat, datorită faptului că, membrii orchestrei erau elevi ai școlii și deci făceau parte din organizația de pionieri a acestei școli și participau la festivaluri și concursuri sub egida acestei organizații.

Alături de formația de dansuri a Școlii Generale nr. 7 Dorohoi Instructor: Liviu Mihai

În iureșul dansului


O altă participare de succes a fost la Festivalul de folclor „Satule, mândră grădin㔠ediția a XIV-a de la Bucecea, unde au participat formații artistice de amatori maturi din opt județe ale Moldovei. Președintele juriului, compozitorul Ludovic Paceag, cât și membrii acestuia, au fost foarte impresionați de evoluția pe scenă a acestor copii și au premiat formația cu premiul întâi. Fiind de acum oarecum cunoscuți, eram invitați să susținem spectacole cu prilejul unor simpozioane sau ocazii speciale organizate, atât la nivel local cât și județean. Toate aceste „ieșiri” au avut rolul de a „căli” micii instrumentiști și de a-i forma ca artiști adevărați, stimulându-le voința, ajungând să studieze 3-4 ore zilnic. Am ajuns la această performanță, printr-o tactică pedagogică deosebită iar din punct de vedere psihologic mi-am apropiat copiii făcându-i să înțeleagă că, numai printr-o muncă susținută poți ajunge la rezultate deosebite. Nu exista aproape nici un eveniment artistic la nivelul județului unde să nu fim invitați: Concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botoșani, manifestările de „1 Mai”, „1Iunie”, „30 Decembrie”, „24 Ianuarie”, „8 Martie”, începutul și sfârșitul anului școlar, acestea fiind doar câteva din ocaziile când orchestra „MUGURELUL” susținea spectacole care se bucurau de aprecieri deosebite din partea celor prezenți.

Spectacol cu ocazia Zilei de „1 Iunie”

În anul 1988 am înregistrat și apoi am filmat în parcul „Mihai Eminescu” Botoșani, câteva momente din programul orchestrei care au apărut pe programul 1 al TVR spre satisfacția mea și a copiilor care își luau rolul din ce în ce mai serios, permițându-mi astfel abordarea unor piese de mare dificultate ritmico-melodică (Hora de concert, Țărăneasca, etc.), dar interpretate de acești copii la un nivel artistic impresionant pentru vârsta lor. În vara anului 1988, am participat la Gala Ansamblurilor pionierești la Năvodari unde erau prezente formații de renume din întreaga țară și cu un palmares deja cunoscut (Bistrița, Cluj, Maramureș, București, etc.). Orchestra „MUGURELUL” a fost surpriza acestui concurs național, obținând locul întâi la interpretare și trei locuri întâi pentru soliștii instrumentiști Marcu Marius-clarinet, Petrică Gavriliuc - trompetă și solista vocală Cojoceanu Cătălina. În anul 1989, după o muncă susținută cu dansatori de la Liceul industrial nr. 1 Dorohoi-instructor Vasile Calamanciuc, am participat la aceeași gală de la Năvodari obținând locul întâi la categoria „Ansamblu folcloric de cântece și dansuri”, în fața atâtor formații de prestigiu din întreaga țară. De asemenea am obținut numeroase premii individuale pentru soliștii instrumentiști prezentați în concurs: Petrică Gavriliuc - trompetă, Marcu Marius-clarinet, Călin Dumitru și Brînzei Cezar - vioară, Hariga Daniel și Sarafim Radu -acordeon dar și pentru soliștii vocali: Mihai Paul Ciprian, Cojoceanu Cătălina, toți fiind din prima generație a orchestrei „MUGURELUL”.

Formația de Dansuri a Liceului Industrial Nr. 1 Dorohoi
Instructor: Vasile Calamanciuc

Între timp, pregăteam „schimbul de mâine” al orchestrei și „racolând” noi membri selectați la fiecare început de an școlar, când primeam în unitate noi cazuri de copii aflați în dificultate și totuși unii dintre ei dotați din punct de vedere artistic și muzical. Din dorința de a mări baza mijloacelor didactice necesare pentru desfășurarea activității, în anul 1988 am înființat în cadrul sistemului bugetar al Casei de Copii, un „cont extrabugetar” și după o mulțime de formalități am obținut aprobarea necesară tipăririi de bilete de intrare cu antetul Casei de Copii Școlari nr. 2 Dorohoi și astfel am realizat posibilitatea de a susține în Căminele culturale ale județului Botoșani o mulțime de spectacole cu intrare iar fondurile obținute erau folosite pentru cumpărarea de instrumente muzicale și accesorii, stimularea unor copii buni și foarte buni, organizarea unor excursii, etc. În cadrul acestor spectacole de muzică și divertisment evoluau: orchestra „MUGURELUL”, soliști vocali și instrumentiști, dansatori, grup vocal, momente vesele susținute de copii talentați sau chiar de unii artiști amatori consacrați din zonă, invitați în spectacolul nostru. Aceste spectacole se desfășurau pe parcursul a două ore, bucurându-se de mare succes, sălile Căminelor Culturale fiind de fiecare dată arhipline. După Revoluția din Decembrie 1989, au apărut noi posibilități de afirmare pentru orchestra „MUGURELUL”. În vacanța de primăvară a anului școlar 1990 am fost recompensați, de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, cu o tabără de odihnă la Sofia - Bulgaria, unde am susținut și câteva spectacole care s-au bucurat de succes. În luna august 1990 am fost selectați și invitați la un mare Festival de folclor din regiunea Valencia - Spania, organizat în orașul Gandia de pe malul Mării Mediterane, unde după o evoluție deosebită, am obținut Trofeul festivalului. Macheta trofeului a fost expusă în holul Casei de Copii Școlari nr. 2 Dorohoi și din păcate, la un moment dat a dispărut.

Spectacol în nocturnă Gandia - Spania 1990

După întoarcerea din Spania (21 de zile), am fost invitați să facem un turneu, cu ocazia unei Expoziții internaționale, în orașul Cholet - Franța, oraș înfrățit cu municipiul Dorohoi. Aici, ne-am deplasat împreună cu formația de dansuri populare a Clubului Muncitoresc Dorohoi - instructor Victor Cozma, susținând mai multe spectacole care s-au bucurat de aprecieri deosebite din partea organizatorilor expoziției cât și a turiștilor francezi și străini prezenți aici. De atunci și până în prezent relațiile noastre s-au consolidat, iar cu ocazia vizitelor delegațiilor franceze în municipiul Dorohoi, orchestra „MUGURELUL”, a făcut deliciul recepțiilor organizate cu aceste ocazii.

Aspecte din spectacolul prezentat în orașul Cholet-Franța, 1990

În anii 1991, 1992, 1993, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, am fost invitați de Primăria orașului Drochia - Republica Moldova, unde, după spectacolul din anul 1991, când am lăsat o impresie deosebită, în anul 1992 am găsit pe scenă un țambal mare de concert pe care primarul orașului Drochia l-a oferit cadou pentru orchestră. A fost unul din cele mai emoționante momente din istoria acestei formații, deoarece ne doream cu adevărat un țambal mare care să întregească structura formației. Deja lucram cu un copil care studia la un țambal mic, de piept, așa că, după un efort susținut atât din partea mea cât și al copilului, Cătălin Crăciun, a reușit să se inițieze în cunoașterea și mânuirea unui țambal mare, mai ales că acest cadou a fost însoțit și de o metodică de țambal scrisă cu litere kirilice, dar în limba „moldoveneasc㔠(română). Cu ocazia sărbătoririi Zilei de „1 Iunie”, am fost invitați în anii 1993, 1994, 1995 la spectacolele omagiale organizate la Palatul Copiilor și Elevilor București, unde participau cele mai bune formații de copii din întreaga țară, iar ca spectatori erau invitați: președintele țării (domnul Ion Iliescu), ambasadori, parlamentari, personalități culturale și spre satisfacția noastră, de fiecare dată făceam încheierea spectacolului, lăsând astfel o impresie deosebită.

Orchestra și Fanfara „Mugurelul” între două spectacole

Am fost invitați de asemenea la aproape toate edițiile Festivalului de folclor „Moștenite din bătrâni” de la Vorona -Botoșani, unde, în anul 1992 am luat Trofeul festivalului obținând pentru copii drept recompensă o tabără gratuită la Năvodari.

O vacanță binemeritată

Cu ocazia „Zilei Caselor de Copii” din România (28 mai), în anul 1996 ne-am calificat la faza națională a Festivalului Național „Prietenia” al caselor de copii, organizat la Constanța, unde au participat cele mai bune formații artistice de copii instituționalizați din România, iar Trofeul festivalului a fost obținut de orchestra „MUGURELUL” a Casei de Copii Școlari nr. 2 Dorohoi.

Drept recompensă, domnul Gerd Șchemenau, președintele Federației Internaționale a Comunităților Educative, ne-a oferit un turneu în Germania care a reprezentat pentru noi toți o experiență deosebită. Pentru a prezenta un spectacol de folclor românesc cât mai complet, alături de orchestra „MUGURELUL” s-a deplasat și formația de dansuri populare „IZVORAȘUL” de la o Casă de Copii din Piatra Neamț, a cărei repertoriu a trebuit să fie învățat de membrii orchestrei în 21 de zile. Spectacolele noastre s-au bucurat de succes și spre satisfacția noastră, la spectacolul principal din orașul Schottner - Reha - landul Hassen, unde am fost cazați, am reușit să ridicăm spectatorii în picioare, ceea ce nu prea este în firea poporului german, de a se entuziasma așa de ușor.




Selecțiuni din spectacolele alături de formația de dansuri „IZVORAȘUL”
Germania, 1996
În următorul an (1997) la cea de-a doua ediție a Festivalului național „Prietenia” al Caselor de Copii din România, organizat la Iași, am obținut Trofeul festivalului și opt premii întâi la interpretări individuale (de fapt toate punctele prezentate în concurs) - soliști vocali și instrumentiști, duete, grup vocal.




Interesante și cu un impact deosebit asupra publicului au fost colaborările noastre cu elevii liceelor din oraș, prezenți ca invitați la Balurile bobocilor și la tradiționalul spectacol Gala Zodiilor, organizat an de an la Liceul Teoretic „Grigore Ghica Vv” de către inimoasa profesoară Eugenia Prodan.

În plin spectacol la Gala Zodiilor

În noiembrie 1997, s-a organizat în incinta Casei de Copii Școlari nr. 2 Dorohoi, sărbătorirea a 40 de ani de la înființarea unității, unde au fost invitați foști asistați ai Casei de Copii, care erau acum oameni de nădejde ai societății noastre, cu familii întemeiate, împliniți profesional și care au venit plini de emoții în locul în care au fost crescuți, ocrotiți și educați. Cu această ocazie, am invitat toți membrii orchestrei „MUGURELUL” de la înființare și până în prezent, organizând un spectacol al generațiilor, urmărit cu interes și emoție de cei prezenți la această manifestare.



Selecțiuni din manifestarea prilejuită de sărbătorirea a 40 de ani de la înființarea
Casei de copii școlari nr. 2 Dorohoi (Centrul de Plasament „Mugurelul”)
În toată această perioadă (de la înființare până în prezent), a fost o muncă neobosită, dar plină de succese și satisfacții atât pentru mine cât și pentru copii, cu participări la numeroase acțiuni, dintre care am prezentat pe cele mai însemnate, la care aș putea adăuga înregistrări la emisiunea locală, la radio și televiziunea națională, și toate acestea la un loc reprezintă cartea de vizită a unei formații de copii instituționalizați din nordul țării, dar care a urcat de atâtea ori pe podiumul de onoare al unor concursuri de prestigiu în fața altor formații de prestigiu din întreaga țară. Din păcate, foarte multe din diplomele obținute (în special cele până în 1990) au fost distruse sau au dispărut odată cu transferul orchestrei la Clubul copiilor și elevilor Dorohoi. Prin înființarea în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale a Departamentului pentru protecția copilului aflat în dificultate, Casele de Copii din România au suferit o nouă organizare trecând în subordinea Direcțiilor Județene pentru protecția copilului. Din acest moment, Casele de Copii s-au transformat în Centre de Plasament luând fiecare o denumire simbolică. Astfel, Casa de Copii Școlari nr. 2 Dorohoi a devenit Centrul de Plasament „MUGURELUL” Dorohoi, nume preluat ca apreciere asupra palmaresului acestei orchestre de copii, care a dus faima unității, orașului Dorohoi și județului Botoșani cu cinste și devotament. Pentru ca această orchestră să poată fi menținută, începând cu 1 septembrie 1998, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a hotărât transferul formației și dirijorului ei la Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi unde își desfășoară activitatea și în prezent, având în componența sa, atât copii din mediul familial cât și copii din Centrul de Plasament „MUGURELUL” Dorohoi. De atunci și până în prezent, orchestra a evoluat din punctul de vedere al nivelului de interpretare,și participă cu succes la toate acțiunile cultural-artistice organizate de Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi, dar răspunde și chemărilor Consiliului local, Casei de Cultură și chiar Direcției Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Botoșani. În continuare vom prezenta câteva aspecte din multitudinea de spectacole susținute de Orchestra „MUGURELUL” a Clubului Copiilor și Elevilor Dorohoi în diverse turnee efectuate sub această egidă din 1998 și până în prezent.


Turneul din perioada 20-30 mai 2001 în orașul Cholet - Franța unde au mai participat formații artistice din Germania, Spania și Africa.


„Micul Prinț” - 2003, Botoșani



„Festivalul Usturoiului” - 2003, Copălău



Spectacol festiv



O, brad frumos....



Bucuria sărbătorilor de iarnă în „Carnavalul Zăpezii” - 2003, Dorohoi



Fanfara Grupului Școlar „Alexandru Vlahuț㔠la „Serbările Zăpezii” - Vatra Dornei



„Serbările Zăpezii” - 2004, Vatra Dornei



Domnul Gelu Severin prezintă Fanfara Grupului Școlar „Alexandru Vlahuță”
Șendriceni - înființată în anul 2003 de către prof. Marcel Dupu la inițiativa
și prin grija deosebită a domnului primar de Dorohoi, Sergiu Lungu



Bucuria sărbătorilor de iarnă: Fanfara Grupului Școlar „Al. Vlahuț㔠Șendriceni



Puterea exemplului personal: Fanfara Grupului Școlar „Al. Vlahuț㔠Șendriceni





Un parteneriat de succes: sala de basm a Grădiniței Nr. 9 „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi



În plin concurs județean: grupul vocal „Iepurașii” (locul I)
Instructor: Institutor Doinița Dupu









Festivalul „Cine joacă horele” - 1 iunie 2004, Bălți, Republica Moldova





Orchestra „Mugurelul” și Ansamblul de dansuri „Balada” - coregrafia Mihai Fediuc,
Zărnești, Brașov, 2004


home