bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Gânduri la aniversare



ADMIRATIE SI PRETUIRE.......
COSTICĂ MACALEȚI

LA CEAS ANIVERSAR,INTR-O TOAMNA FRUMOASA DE OCTOMBRIE 2004.......
CONSTANTIN CONTAC

VALOAREA N-ARE VARSTA.......
MIHAI MALAIMARE

MATURITATE LA CARE ASPIRAM CU TOTII.......
SERGIU LUNGU

SUCCES ORCHESTREI „MUGURELUL”!.......
CONSTANTIN PARASCHIVESCU

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT !.......
IOAN COBÎLĂ

LA CEAS ANIVERSAR.......
ION ILIE

FOLCLORUL - ZESTREA SPIRITUALA A POPORULUI ROMÂN.......
MIHAI FEDIUC

E FRUMOS SA-TI AMINTESTI….......
LUDVIC SCHIBINSCHI

AMINTIRI….......
GEORGETA VASALIU

FENOMEN ARTISTIV.......
CORNELIA PAICU,VIOLETA TOMAC

UN PARTENER DE SUCCES.......
MARIANA JURAVLE

VISUL UNUI PARINTE.......
COMITETUL DE PARINTI

LA MULTI ANI!.......
CORNELIU FILIP

LUMINA IN MINTE SI SUFLETE PENTRU COPII......
I RODICA BABALEAN

FOLCLORUL...ETERNA DRAGOSTE......
MARIANA CRIHAN

SUCCESE SI IMPLINIRI......
MARIA BACIU

MARTURISIRI INTR-O POVESTE......
EUGENIA PRODAN

OMUL SFINTEST LOCUL.......
SORIN RAPTEA

INCREDERE INTR-UN DESTIN.......
COSTACHE PETRU

VIATA LUNGA SI PUTERE.......
DANIEL HARIGA

GANDURI LA CEAS ANIVERSAR......
PAUL-CIPRIAN si MIRELA MIHAI

ADUCERI AMINTE.......
IRINA CHITOIU

SUNET SI ECOU.......
PAUL GORBAN

EMOTII IN TIMP!.......
SORIN GRIGORE

CE A REPREZENTAT PENTRU MINE ORCHESTRA.......
RAZVAN SABIN AILOAE

MANDRIE SI RESPECT.......
IULIAN si CRISTINA COJOCARU

IN PRAG DE ADUCERI AMINTE.......
CEZAR BRANZEI

MUZICA-DAR NEPRETUIT.......
MARCELA OSTAFIE

TIMPUL TRECE,TIMPUL VINE......
IONUT APOSTOL

ARMONIE SI SENSIBILITATE.......
BIANCA si BOGDAN ADASCALITEI

SA INMUGURESTI ESTE EXTRAORDINAR.......
ADELINA FULGA

PE STRUNELE VIORII.......
ANCA si IOANA ENEA

AMINTIRI DRAGI.......
MARIUS MARCU

CUVINTE PLAPANDE PENTRU O ORCHESTRA SOLIDA.......
STELORIAN MOROSANU

EMOTII DRAGI DIN COPILARIE.......
SIMONA HAVARNEANU

ADMIRATIE SI PRETUIRE

Ansamblul „Mugurelul” din Dorohoi, format din tineri talentați și dăruiți artei interpretative vocale și instrumentale, sărbătorește 20 de ani de existență. Au fost ani de căutări, de acumulări și de reînnoiri în privința repertoriului, prezenței scenice, portului popular. Interesant și demn de admirat a fost omogenizarea colectivului artistic, educarea lui și impactul pozitiv la publicul spectator. Cu siguranță, aceste elemente au fost urmărite cu atenție de pedagogul și dirijorul ansamblului, profesorul Marcel Dupu. Îmi exprim toată admirația și prețuirea față de munca susținută a maestrului și discipolilor săi și le doresc multe succese artistice, pasiune și dăruire pentru păstrarea și punerea în valoare a nestematelor folclorului nostru, pentru continuarea tradițiilor valoroase care asigură păstrarea identității spirituale și culturale a neamului.
Ing. COSTICĂ MACALEȚI
Prefect al județului Botoșani




LA CEAS ANIVERSAR,INTR-O TOAMNA FRUMOASA DE OCTOMBRIE 2004

„O inimă atât de mare au acești mugurași, încât îi văd ca cel mai adevărat exemplu al dăruirii si dragostei necondiționate, pentru noi toți, oamenii maturi. Spectacolele lor, sunt prilej de sărbătoare și comuniune sufletească cu cei ce-i privesc, asta cred că este magia acestui ansamblu folcloric, atât de cunoscut. Doresc mult succes la ceas aniversar acestor copii, și fie ca toate aplauzele sincere si meritele ce li se cuvin sa-i motiveze la fel de mult si pe viitor. Mărturisesc că n-am văzut nicăieri mai multă bucurie decât în ochii lor curați, atunci când sunt apreciați pe scenă. Domnului profesor Marcel Dupu, un suflet mare și artizanul desăvârșit al acestui grup îi doresc și-l rog totodată să aibă aceeași dăruire alături de acești minunați copii iar multele succese să se adauge la ceea ce bine fac! Cu gânduri bune și bucurie, alături de voi!
CONSTANTIN CONȚAC
Președintele Consiliului Județean Botoșani




VALOAREA NU ARE VÂRSTA

Valoarea nu mai ține, de multă vreme, cont de vârstă. Ea apare atunci când oamenii cred cu adevărat în ceea ce fac, aura-i dăinuindu-i, în timp, cu o strălucire ce crește atunci când temelia are substanță. Un ansamblu format din tineri - așa cum e „Mugurelul” din Dorohoi - „sparge” anonimatul de decenii bune, croindu-și drum cu respect, sfânt, față de tradițiile neamului. La mulți ani la ceas aniversar, tinerilor virtuozi și inimosului lor instructor, Marcel Dupu!
MIHAI MĂLAIMARE




MATURITATE LA CARE ASPIRAM CU TOTII
Se împlinesc, iată, 20 de ani de existență a orchestrei „Mugurelul”. Dacă ar fi să ne luăm după cifre, este o orchestră încă tânără care are tot timpul din lume să crească. Dar, în spatele celor20 de ani se ascund ore istovitoare de repetiții, încât putem spune că aceasta a ajuns la maturitatea la care aspiram cu toții. Mărturie stau premiile obținute – aplauzele care îl fac pe orice dirijor să fie mândru de orchestra lui!
Ing. SERGIU LUNGU,
Primarul Municipiului Dorohoi




SUCCES ORCHESTREI „MUGURELUL”!

Învățământul dorohoian, angajat ferm pe calea reformei, nu-și abandonează tradițiile care i-au dat personalitate și i-au asigurat performanța. Alături de activitatea școlară, un rol important în educația elevilor dorohoieni îl are Clubul Copiilor și Elevilor. Între activitățile complexe ale acestei instituții de educație se remarcă orchestra „Mugurelul”, aflată la frumoasa vârstă de 20 de ani. Sub bagheta profesorului Marcel Dupu, orchestra „Mugurelul” a devenit cunoscută nu numai pe meleagurile botoșănene, ci și în țară și chiar în străinătate. Prezentă la multe din manifestările culturale ale Dorohoiului, orchestra „Mugurelul” aduce un suflu proaspăt, vioi și tineresc momentului de sărbătoare, printr-o muzică de calitate și un repertoriu rafinat, tinerii componenți ai orchestrei, veritabile talente, manifestându-se la modul profesionist. Cu prilejul frumoasei sărbători a celor 20 de ani de existență, urez membrilor orchestrei și mentorului acesteia succese tot mai mari în promovarea muzicii de calitate, întru desfătarea spirituală a noastră, a tuturor.
Prof. CONSTANTIN PARASCHIVESCU
Inspector Școlar General Adjunct
al Inspectoratului Școlar al Județului Botoșani




VIVAT, CRESCAT, FLOREAT !

„Mugurelul” a împlinit 20 de ani. Este frumos, drept si teribil de talentat. Un mugur viguros, rumen si care se deschide pentru toți cei care vor să-l admire, să-i cunoască culoarea, parfumul și mai ales vibrația sonora atât de valoroasa datorită talentului, muncii și sufletului fiecărui „mugurel” sau „mugur”, dar și altoiului solid asigurat de minunatul pedagog și dirijor – Marcel Dupu. Valoroșilor membri ai ansamblului „Mugurelul” din Dorohoi, urarea din străbuni: „Vivat, crescat, floreat”!
DANA PETRARIU,
director executiv al Direcției Județene
pentru Cultură, Culte și Patrimoniul
Cultural Național Botoșani




SA LASAM CEVA ÎN URMA NOASTRA…
Tot ce dorim fiecare dintre noi, e să lăsăm ceva în urma noastră. Datorită profesorului Marcel Dupu - omul, dascălul, folcloristul - acești copii din Orchestra „Mugurelul” se adună pentru a cunoaște cântecele noastre, pentru a se îmbrăca în straiele noastre, pentru a evolua pe scenă, pentru a ne bucura și…cuceresc lumea. Cu siguranță nu vor uita niciodată ce au învățat de la dascălul lor.
Prof. IOAN COBÎLĂ,
Dirijorul Orchestrei „Rapsozii botoșanilor”




LA CEAS ANIVERSAR

Douăzeci de ani pare o cifra mică dar… câtă muncă, câte căutări în culegerea folclorului zonal, pentru a fi redat cât mai real de „mugureii” acestui ansamblu. Și pentru a crea un ansamblu de „vlăstare înmugurite” trebuie și un „grădinar” iscusit. Acesta s-a găsit în persoana d-lui Marcel Dupu. Acestui adevărat artist și ansamblului „Mugurelul”, la ceas aniversar le doresc să rămână veșnic tineri pentru a prezenta ce are mai frumos românul – „folclorul românesc”. La mulți ani !
Prof. ION ILIE,
Director - Centrul Județean pentru
Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale




FOLCLORUL - ZESTREA SPIRITUALA A
POPORULUI ROMÂN

Folclorul, prin bogăția creației artistice a tradițiilor și obiceiurilor, este oglinda zestrei spirituale a poporului nostru. Prin folclor am fost întotdeauna mai aproape de noi înșine, și veacuri în șir ne-am simțit sufletul răscolit de sentimentul dragostei pentru pământul străbun și frumusețile patriei manifestată prin muzică și dans. Dacă muzica nu corespunde ideilor de dans, dacă este aleasă la întâmplare, fără gust, dansul poate fi compromis. Muzica trebuie să redea un anumit specific, să creeze o anumită atmosferă pentru ca dansul să fie just înțeles sub raport emoțional, să aibă o construcție logică, gradată, variată, cu caracter melodic pregnant, să urmărească dansul, să-l sublinieze, să-i scoată în evidență elementele. Toate aceste elemente au stat la baza colaborării noastre și de la prima întâlnire ne-am privit în ochi și am dat mâna. Vreau să apreciez efortul deosebit de mare, al profesorului Marcel Dupu,care, într-un timp record a scris toate partiturile pentru suitele de dansuri, putând astfel participa cu succes la Festivalul Național „Floare de colț” Zărnești - Brașov, august 2004. Sunt mândru de colaborarea Ansamblului „Mugurelul” cu Ansamblul „Balada” din Botoșani și sunt convins că această colaborare va fi de durată, fiind încrezător în bunul Dumnezeu că ne va ține sănătoși. Doresc să adresez un „La mulți ani!” tuturor membrilor componenți ai Ansamblului „Mugurelul”, colaboratorilor și nu în ultimul rând profesorului Marcel Dupu, întregii familii și celor dragi lui.
MIHAI FEDIUC,
coregraf




E FRUMOS SA-TI AMINTESTI…

S-au adunat anii, realizările, dar mai ales au crescut elevii care altădată au făcut „primii pași” în orchestra „Mugurelul”. Au plecat generații, dar profesorul, cu răbdare, a format alte talente, cu dăruirea dascălului credincios menirii sale, descoperindu-le și cizelându-le mereu, timp de douăzeci de ani încununați de succese de răsunet. La ceas aniversar, vă adresăm tuturor celor care au trecut prin această orchestră un gând de suflet, alături de tradiționala urare: „La mulți ani !”
prof. LUDVIC SCHIBINSCHI
Director al Palatului Copiilor și Elevilor Botoșani




AMINTIRI…

Amintiri, o muzică ce vine de departe… și apropiindu-se, ne ancorează într-un prezent etern, plin de admirație și respect pentru generațiile de instrumentiști formate în Orchestra „Mugurelul” timp de 20 de ani. Ne vom aminti întotdeauna cu deosebită plăcere de nenumăratele festivaluri și concursuri naționale și internaționale la care am avut fericirea să le fim spectatori: TROFEUL FESTIVALULUI „PRIETENIA” - 1996, TURNEUL DIN GERMANIA, aplauzele frenetice, bucurii de neuitat. Sunt aceiași, ca și la început: talentați, viguroși, virtuoși! La ceas aniversar, „La mulți ani !”
prof. GEORGETA VASILIU
Inspector școlar




„FENOMEN ARTISTIC”

Înainte de anul 2003 știam despre Orchestra „Mugurelul” că are o activitate prestigioasă, încununată de numeroase premii naționale și internaționale, le cunoșteam preocupările legate de conservarea tradițiilor populare și transmiterea lor generațiilor tinere prin intermediul talentaților soliști vocali și instrumentiști; cunoșteam și interesul pentru dezvoltarea personala a tinerilor implicați în acest „fenomen artistic” al Dorohoiului. Înființarea Asociației „Mugurelul” din Dorohoi ne-a oferit prilejul de a lucra cu acești tineri entuziaști conduși de mentorul lor, prof. Marcel Dupu în cadrul unor programe elaborate cu tineri pentru tineri. Programele derulate au oferit posibilitatea acestor tineri, de a evolua pe un alt plan, acela al asociativității ce a venit in completarea activității artistice. Suntem convinși că viitorul va confirma valoarea deosebită a acestui colectiv și, la ceas aniversar, le dorim mult succes.
CORNELIA PAICU, VIOLETA TOMAC,
Consilieri Compartimentul pentru Tineret Botoșani,
Autoritatea Națională pentru Tineret




UN PARTENERIAT CU SUCCES

Întâlnirea copiilor de la Grădinița nr. 9 Dorohoi cu profesorul Marcel Dupu și formația sa, a fost o oportunitate bine valorificată de Conducerea unității și de d-na institutor Doinița Dupu. „Iepurașii” au reușit să ridice în picioare 500 de spectatori (părinți, copii, cadre didactice) veniți la „Sala Micului Prinț” confirmând atunci, acum și sperăm în viitor că sunt adevărați mesageri ai cântului, portului și tradițiilor noastre. Îi mulțumesc profesorului Marcel Dupu, urându-i putere și sănătate pentru a continua cu aceeași pasiune. La mulți ani!
Institutor MARIANA JURAVLE
Inspector școlar,




VISUL UNUI PARINTE

Există oare persoană căreia să nu-i intre muzica la suflet, să nu fredoneze măcar o dată o melodie ? Muzica este cea care ne înveselește, ne alină gândurile, ne face să uităm, poate, pentru o clipă, de suferințe, de nevoi, de tristețe. Atunci când eram copii o priveam ca pe o joacă, nu-i înțelegeam valențele ei educative, nu realizam cât de mult își pune amprenta în modelarea personalității umane. Mulți dintre noi îi admiram pe semenii noștri atunci când interpretau pe scene și ne răscolea dorința de a ajunge ca ei, însă am reușit mai puțin sau deloc. Suntem părinți acum, dar visul nostru nu s-a stins. Iată-ne, în prezent, cei mai fideli spectatori ai copiilor noștri. Șansa lor este că noi, „oamenii dintre oameni”, am cunoscut un „om special”, care a dăruit nouă, copiilor noștri și celor din jur multe clipe de bucurie și satisfacții deosebite.Într-un oraș în care scena este doar în imaginația noastră, copiii noștri reușesc să mențină vie făclia folclorului românesc. Orchestra „Mugurelul” este comoara noastră. Nu există unitate de măsură care să evalueze munca acestui talentat și neobosit dascăl, modelator de „mlădițe” ale căror „muguri” caută raza de soare. Suntem mândri de ei și încercăm să le clădim cu multă dragoste suportul moral și material. Ei își sacrifică o parte din copilărie în dorința de a deveni artiști, adevărați virtuozi ai instrumentului muzical. Ne încântă prin gingășia, prin ambiția lor și ne fac cinste de fiecare dată când urcă pe scenă. Vă mulțumim că existați d-le profesor Marcel Dupu și vă dorim să simțiți pe deplin satisfacția muncii !
Comitetul de părinți al orchestrei „Mugurelul”




LA MULTI ANI !

Faptul că la Dorohoi mai multe serii de copii conduși de un inimos animator cultural, prof. Marcel Dupu, au reușit să păstreze vie o orchestră a elevilor din Dorohoi, este un fapt cu totul remarcabil. Tumultul evenimentelor ultimilor două decenii, această dezordonată tranziție, nu au reușit să întrerupă melosul acestor bravi copii și al inimosului lor dirijor. Chiar dacă unii din ei nu vor rămâne în domeniul artei muzicale, sigur nu vor uita perioada copilăriei și adolescenței, în care au fost componenți ai orchestrei. La cât mai multe anivessări!
Prof. CORNELIU FILIP
Corespondent al jud. Botoșani pentru
Radio România Actualități




LUMINA ÎN MINTE SI SUFLETE
PENTRU COPII
Manifestare a frumosului artistic, muzica este una din expresiile cele mai sensibile și mai elevate ale naturii. Este un lucru binecunoscut faptul că nu toți oamenii o iubesc și o înțeleg. Aceasta se explică prin existența unor deosebiri individuale în planul sensibilității, al aptitudinilor sau al preferințelor, dar, mai ales, prin lipsa ambiției muzicale și a educației. Atracția copiilor pentru muzică este un lucru evident încă din primii ani ai copilăriei, muzica făcând parte integrantă din viața și preocupările lor. În concluzie, cu cât copilul va fi educat muzical mai de timpuriu, cu atât mai mult va beneficia de multiplele avantaje oferite de această educație. Merită subliniat faptul că nu există copii predestinați a fi amuzicali. Amuzicalitatea se dobândește, tocmai prin lipsa mediului și, mai ales, a educației muzicale. Educația s-a dovedit a fi, deci, factorul principal în muzicalizarea copiilor, ca și în formarea întregii lor personalități. Având în vedere considerentele enumerate mai sus, Grădinița nr. 9 „Ștefan cel Mare și Sfânt” a inițiat un proiect de colaborare cu Orchestra „MUGURELUL” prin persoana profesorului Marcel Dupu, tocmai pentru a crea un mediu corespunzător educației muzicale și pentru a forma deprinderi ritmico-melodice și de interpretare a copiilor din grădiniță. Astfel și grupa „Iepurașilor” din grădinița noastră sub îndrumarea distinsei educatoare institutor Doinița Dupu, face parte din această minunată orchestră având la cârmă un adevărat dascăl care, cu profesionalism și măiestrie s-a aplecat asupra minunilor plăpânde de preșcolari și i-a modelat încât la deplasările efectuate la Festivalul „Micul Prinț” (faza județeană) s-a obținut premiul I, la „Serbările Zăpezii” (Vatra Dornei), în Republica Moldova - același binemeritat loc întâi. Rezultatele deosebite s-au cules prin colaborarea cu neobositul și devotatul profesor Marcel Dupu cu întreg efectivul didactic de la Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” prin activitatea ce a fost evaluată de un grup de metodiste de la Inspectoratul Școlar Județean Baia Mare. Marelui om, distinsulului profesor Marcel Dupu îi doresc de la Dumnezeu putere, în continuare copiilor să le sădească lumină în minte și în suflet.
Ed. gr. did. I RODICA BĂBĂLEAN
Director al Grădiniței Nr. 9
„Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi




FOLCLORUL… ETERNA DRAGOSTE

Se spune ca „veșnicia s-a născut la sat”. Veridicitatea reflecției vine de la sine, dacă ne gândim la minunatele noastre tradiții, hore și jocuri din bătrâni, care s-au născut la sat. Dar farmecul muzicii populare poate fi lesne transferat și la oraș, când este dragoste de muzică și pasiunea clădirii unui acel „ceva” peste timp. Este și cazul orchestrei „Mugurelul”, înființată la inițiativa domnului director de atunci, Teodor Lulciuc, și realizată de domnul profesor Marcel Dupu. Aceste nume vor dăinui în timp, ca și numele minunaților copii, ce au muncit mult, încercând să frizeze performanța. Au cântat peste tot la noi și în străinătate, cucerind aplauze binemeritate. Îi cunosc de mult și pe cei plecați și pe actualii artiști. Orchestra face parte din cercurile de la Clubul Copiilor și la toate evenimentele majore ale orașului și județului, am fost pe scenă o echipă, împreună cu copiii mei de la teatru, cor, muzică ușoară, dans modern și grupa de modeling cu tradiționalele prezentări de modă pentru copii. Orchestra era cea care încheia spectacolele, într-o atmosferă de veritabilă sărbătoare.longevitate și succese, iar acestor copii minunați și instrumentelor lor cântătoare, le doresc tot binele din lume, alături de profesorul lor. La ceas aniversar, „La mulți ani !”.
Prof. MARIANA CRIHAN,
Director Clubul Copiilor si Elevilor Dorohoi,
între anii 1996 - 2004




SUCCESE SI ÎMPLINIRI

Arzând ca o torță, profesorul de muzică dorohoian, pedagogul și dirijorul Marcel Dupu, este o personalitate complexă, care a durat stâlpi de lumină chiar de la începutul carierei sale. Înzestrat cu multiple calități luminate de înalta iubire pentru copii și profesie, Marcel Dupu este părintele și dirijorul unei orchestre de copii cu rezultate deosebite, care așază, atât orchestra, cât și dirijorul, între emblemele școlii noastre. Nu precupețește nimic în folosul calității, are un profund simț al datoriei, lucrând cu fiecare membru al orchestrei, până ce acesta își transformă predispozițiile în convingeri, apoi în pasiune. La cât mai multe aniversări, alături de Orchestra „Mugurelul”!
Prof. MARIA BACIU




MARTURISIRI ÎNTR-O POVESTE

Muzica este pentru mine singura ființă, însăși ființa mea, bunăvoința bonomă de a exista în haosul tulbure al vremii, miracolul ce-mi hrănește fiecare picătura de viață topită în emoția fericită a lacrimii, este oglinda lucie care răsfrânge cerul vieții mele. De aceea, iubite, cititorule, ascultă cu mintea și cu sufletul POVESTEA unui DESTIN care face parte din însăși ființa mea spirituală... Hărăzit de Dumnezeu din codrii tainici și izvoare limpezi, șoptindu-ne că floarea și fructul ies din rădăcini, manifestare de adâncă sensibilitate, personajul meu, ÎNVĂȚĂCELUL, DASCĂLUL, PĂRINTELE, OMUL - MARCEL DUPU, trăiește mistuit de nobile aspirații către bine și frumos, către perfecțiunea și autenticitatea valorificării bogatului nostru tezaur folcloric. Spirit omenos, Marcel Dupu își depășește limitele emoției în legea aceasta nescrisă a trăirii omenești. Manifestare de adâncă sensibilitate, munca uriașă pe care se încumetă să o facă ceas de ceas, zi de zi, timp de douăzeci de ani, prin sunetele înmănuncheate în căldură, ne determină să conștientizăm faptul că ceea ce face inima să tresalte, să smulgă admirația, este EMOȚIA, CĂLDURA, MUZICA - topite în sentimentul înnobilării sufletului omenesc, într-o eternitate de o clipă în labirintul vieții. FORMATOR și DIRIJOR al atâtor generații de instrumentiști, întruchipând perfecțiunea perfectă a muzicii, profesorul Marcel Dupu, retrăind minunatele clipe încununate de succese al căror șir rămâne infinit, mărturisește sincer și senin în fața celor care îl admiră, îl aplaudă frenetic și îi așteaptă nerăbdător concertele: -„Dacă ați ști cât de miraculos se citește și se cântă muzica... Este desigur lungă această cale... dar cât mi se pare de scurtă, pentru că la mine nu au existat niciodată granițe între viață și muncă." Calea străbătută de profesor este străjuită de copacii care cresc și se duc, se duc la nesfârșit, a căror sămânță rodește mai bogat în solul fertil al muzicii... Realizând cu mâini fermecate, pe miraculoasele instrumente, lumina sufletului și a minții pe care o transmite cu sfințenie și generozitate atâtor generații, muncind pentru plăcerea de a munci și suferind astfel mai puțin de nepriceperea și indiferența lumii pentru Marcel Dupu, muzica e nesfârșitul, viitorul, așteptatul senzațiilor necunoscute și sentimentul că a fixat în timp impalpabilul, frumosul, veșnicia. LA MULȚI ANI, PRIETEN DRAG, la ceas aniversar de înaltă spiritualitate emoțională alături de toți cei care, iubindu-te, te prețuiesc și te veșnicesc!
prof. EUGENIA PRODAN




OMUL SFINTESTE LOCUL!

Două decenii. O existență hărăzită de ursitoare, cu mult talent, pigmentată de o mare modestie, cizelată cu o enormă muncă, perseverență și tenacitate, toate șlefuind un „diamant” autodidact, care ne încântă inimile, sufletele și simțurile celor din jurul său. Dar valoarea de om „nepereche” este cea dată de „ochiul magic” care descoperă, cizelează și valorifică talentele în devenire. În „creuzetul” muncii sale, întărită de sintagma „omul sfințește locul” sunt zămisliți cei care duc mai departe tradițiile populare ale acestui colț de țară, descrețind frunțile încruntate și deschizând panopliile sufletești, devenind mai buni și mai înțelepți în situațiile delicate ale vieții. Marcel Dupu, omul, profesorul, mentorul, prietenul, inspiră încredere, echilibru, mentalitate de învingător, curaj, perseverență și tenacitate. Trecerea timpului a probat și întărit prestigiul său câștigat în fața românilor din țară și străinătate, devenind o adevărată personalitate. Sunt bucuros și mândru că l-am cunoscut și că mă pot considera unul din apropiații săi. La mulți ani și succese răsunătoare alături de cei dragi!
Institutor SORIN RÎPTEA
Consilier Educativ
Școala cu cl. I-VIII Nr. 17 Botoșani




ÎNCREDERE ÎNTR-UN DESTIN

Am avut deosebita plăcere și bucurie să-l am coleg de facultate pe profesorul Marcel Dupu. Îmi amintesc cum aduna în jurul său, ca un magnet, pe toți colegii și toată lumea îl consulta și avea mare încredere în el, deoarece era un student serios, bine pregătit și cel mai important, dădea dovadă de UN MARE CARACTER. Am admirat mereu răbdarea și munca titanică în pregătirea atâtor copii, ținând cont că este vorba de aproximativ 20 de instrumente diferite, pornind de la inițiere până la asamblarea lor pe scenă, iar apoi participarea cu succes la numeroase concursuri din țară și străinătate. Eu cred că Marcel Dupu este predestinat să caute și să formeze viitoare vlăstare ale cântecului popular românesc. La împlinirea celor 20 de ani de la înființarea Orchestrei „Mugurelul” îi doresc sănătate, împliniri și satisfacții pe măsura muncii neobosite pe care o face.
Prof. COSTACHE PETRU
Școala Populară de Artă Suceava




VIATA LUNGA SI PUTERE !

Pasiunea mea pentru muzica a început la vârsta de 9-10 ani, și s-a identificat odată cu participarea mea directă ca acordeonist în Ansamblul de muzica popular㠄Mugurelul”. Acum când mă gândesc că au trecut 20 de ani, îmi apar în față ca un clișeu toate momentele de repetiții si spectacole pe care le-am trăit alături de niște oameni minunați, oameni care la aceea vreme părea ca este o a doua familie pentru mine. Acest ansamblu a rezistat atâta timp grație unui om minunat care a știut să fie un model, tată și profesor pentru noi toți, pe tot parcursul întâlnirilor noastre în cadrul ansamblului. Pasiunea mea pentru muzică m-a determinat ca după terminarea cursurilor liceale să continui studiile pentru a mă perfecționa în acest domeniu. Doresc viață lungă acestui ansamblu și putere de muncă domnului profesor Marcel Dupu. LA MULȚI ANI !
Prof. DANIEL HARIGA




GÂNDURI LA CEAS ANIVERSAR

În 1984, dintr-o întâmplare, am ajuns să cânt în Orchestra „Mugurelul”. Atunci l-am întâlnit pe domnul profesor Marcel Dupu, pe care l-am crezut inițial unul din elevii mai mari din Casa de Copii. Acest OM ne-a fost pentru generații de-a rândul, înainte de a ne fi dirijor și profesor, fratele mai mare, prietenul și pentru mulți tatăl de care aveam nevoie. Este cel pe care l-am urmat 20 de ani la spectacole, turnee în țară și străinătate și ne-a fost un adevărat exemplu. Este OMUL la superlativ absolut, iar Orchestra „Mugurelul” ne-a fost FAMILIA în care am crescut, am învățat, ne-am format. Pentru mine a fost o onoare să o aduc alături de mine pe scenă în orchestra „Mugurelul” pe jumătatea mea, cea care apoi mi-a devenit soție și suntem alături „și în viață și pe scenă”, cum îi place domnului profesor să ne prezinte. Vă mulțumim că existați, și vă adresăm cele mai alese gânduri la ceas aniversar! Să ne trăiți mulți ani, prieten drag, și să-i călăuziți pașii în muzică și în viață și copilului nostru !
Înv. PAUL-CIPRIAN și MIRELA MIHAI




ADUCERI AMINTE…

Când am intrat în orchestra „Mugurelul”, am știut că am ocazia să-mi împlinesc un vis – acela de a cânta pentru oamenii care iubesc muzica populară autentică. Desigur că am realizat mai târziu reala valoare a participării în acest proiect și importanța pe care a avut-o încă de la început pentru dezvoltarea „simțului meu artistic”. Nu pot să spun că am început să cânt în orchestră de la o vârstă fragedă, așa cum li se întâmplă unui număr mare de copii din formula actuală, dar să cunoști, încă de la vârsta de 13 ani, ce înseamnă competiția în concursuri importante, să cunoști semnificația succesului atunci când ți se înmânează un premiu râvnit, să tremuri de emoție pe scenă și să te simți mândru de realizările tale, este ceva minunat și o oportunitate ce nu apare oricând și pentru orice tânăr. Orchestra mi-a oferit toate aceste lucruri și mulțumesc, pe această cale, tuturor colegilor care m-au sprijinit de-a lungul anilor dar, mai ales, doresc să adresez mii de mulțumiri domnului profesor Marcel Dupu, un maestru al muzicii autentice românești, un autodidact și un metodist excepțional. Domnule profesor, puteți fi mândru că ați realizat ceva unic în viață, iar eu sunt mândră, la rândul meu, că îmi sunteți îndrumător. Față de tot ceea ce înseamnă orchestra „Mugurelul” și mentorul ei, îmi exprim toată admirația!
IRINA CHIȚOIU,
studentă




SUNET SI ECOU

Pentru mulți dintre noi, și cu siguranță, pentru multa vreme numele Centrului de Plasament „Mugurelul” va suna în ecoul conștiinței noastre. Din spatele zidurilor „cetății” copilăriei, sufletul orchestrei „Mugurelul” (fosta orchestră a acestui centru) își va mai face simțită prezența prin amintirile și avantajele pe care ea ni le-a adus. Datorită pionului principal al acestei orchestre, prin persoana sa, a maestrului Marcel Dupu, mulți dintre noi am avut bucuria de a cunoaște senzația și pulsul anumitor instrumente muzicale, ba chiar mai mult, să le stăpânim. Într-un mediu ostil și rece, prezența acestei enigme fonice se afla printre acele motive ce ne făceau să credem că viața poate avea și o altă înfățișare. Dacă sunetul copilăriei avea să plângă a maturitate mult prea devreme, zumzetul orchestrei suna în urechile noastre asemenea unei lacrimi inocente ce cădea pe o felie a bucuriei. Orchestra „Mugurelul” nu a însemnat numai curiozitate față de sunet ci și chemare spre spiritul ei, spre sângele ei ce curge acum în sensibilitatea multor suflete ce s-au împărtășit din mireasma ei. Orchestra nu a însemnat numai o pregătire artistică, ci și o evadare spre cunoașterea sensibilului, o nevoie de coparticipare asupra unei vieți guvernată pe principii sigure și necesare spre câștigarea nu numai a unei existențe social-culturale ci și a uneia spiritual sensibile.
PAUL GORBAN,
student




EMOTII ÎN TIMP!

Îmi aduc aminte că, în clasa a III-a, mama mea mi-a îndreptat pașii către o nouă familie, care este Orchestra „Mugurelul”. La început nu prea înțelegeam, pentru mine erau la putere jucăriile și desenele animate. De abia după ce l-am cunoscut pe domnul profesor Marcel Dupu, am început să iubesc muzica și instrumentul meu, trompeta.Felul dumnealui de a fi și cât de mult se implica în pregătirea copiilor m-au făcut să-mi doresc să intru în orchestră, iar pentru aceasta nu e nevoie numai de talent, ci și de o muncă perseverentă. Cu această ocazie îi mulțumesc domnului profesor că m-a ajutat să descopăr tainele muzicii pentru a deveni un om sensibil. Vă mulțumesc, domnule profesor, și la mulți ani!
SORIN GRIGORE
trompetă




CE A REPREZENTAT PENTRU MINE ORCHESTRA?

O parte din viața mea, o familie, multă muncă încununată de succes și în primul rând un exemplu atât pe plan muzical cât și în viață. Acest exemplu este domnul profesor, care este un profesionist, un perfecționist și un om cu inimă mare. Toate au început cu primul pas în sala de repetiții din acel moment deschizându-se noi drumuri pentru mine. Primele repetiții, emoțiile dinaintea intrării pe scenă, încurajările colegilor și ale domnului profesor, primul spectacol, primele aplauze, sunt momente semnificative în viață pentru mine, pe care mi le amintesc și acum cu nostalgie. Orchestra m-a învățat ce înseamnă să fii o echipă, ce înseamnă seriozitate, muncă, dar și glumele bune făcute la momentul potrivit, m-a format ca om. De multe ori mă gândesc cum o să mă simt când n-o să mai fiu în orchestră? Oare cei ce vor rămâne își vor aminti de mine? Își vor aminti de momentele în care domnul profesor încerca să mă învețe primii pași de dans și de mine nimic nu se prindea? Eu sper că da! Vreau să știți că sunt foarte fericit că m-am integrat în această familie, pentru că am avut ce învăța, și domnului profesor Marcel Dupu îi sunt recunoscător pentru ce a făcut pentru mine, și nu voi uita niciodată că mi-a oferit o șansă. Iar celor mai tineri din Orchestra „Mugurelul” vreau să le urez multă baftă, putere de muncă, mult succes și un sfat care l-am primit și eu de la domnul profesor: „Studiați mult, pentru că numai așa veți ajunge instrumentiști buni, altfel veți ajunge instrumentiști bătrâni!"
RĂZVAN SABIN AILOAE ,
membru al Orchestrei „Mugurelul”,
solist vocal, acordeon




MÂNDRIE SI RESPECT

La ceas de sărbătoare a orchestrei „Mugurelul”, mă simt foarte mândru că și eu sunt membru al acestei prestigioase formații. Cânt la fluier și clarinet, instrumente pe care le prețuiesc nespus. Visul meu de copil s-a împlinit. Nu mi-a fost ușor să trec de exigența domnului profesor. Descifrând taina partiturilor, am înțeles sudoarea muncii dragului meu dascăl și m-am străduit să nu-l dezamăgesc nici o clipă. La început de drum în orchestră este și sora mea Cristina, ambițioasă în dorința de a deveni și ea membră. Îl iubim și îl prețuim. Îl cinstim și îi mulțumim!
IULIAN și CRISTINA COJOCARU




IN PRAG DE ADUCERI AMINTE…

În prag de aduceri aminte, cu emoție, a acelor ani extraordinari, aș dori să le mulțumesc colegilor care m-au primit cu căldură printre ei, m-au acceptat așa cum sunt și în special profesorului și omului Marcel Dupu, cel ce ne-a ajutat, învățat, îndrumat și format ca și caractere, astfel încât să putem privi viața cu capul sus.
Cu stima,
CEZAR BRÎNZEI




MUZICA – DAR NEPRETUIT

Cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat până în prezent a fost înscrierea la Cercul de orchestră populară de la Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi acum șapte ani. Cânt la un instrument nobil – vioara. Tot respectul și prețuirea mea se îndreaptă spre domnul profesor Marcel Dupu, care a reușit să ne facă munca o plăcere, să ne apropie unii de alții, simțindu-ne ca într-o adevărată familie. Studiul oricărui instrument presupune multe sacrificii, dar aduce și mari satisfacții când, aflându-te pe scenă în fața unui public numeros și divers, primești multe aplauze, semn al bucuriei pe care o transmiți minții și inimii spectatorului. Am învățat cu toții să fim sensibili și să percepem arta ca pe un dar neprețuit!
MARCELA OSTAFIE
- vioară




TIMPUL TRECE, TIMPUL VINE…

Activitatea mea legată de orchestra „Mugurelul” a reprezentat o importantă etapă din viața mea, cu multe realizări și împliniri, sub bagheta domnului profesor Marcel Dupu, reușind să îmbin, cu succes, activitatea școlară cu cea de la orchestră. Sigur, rămân regretele că viața este așa cum este și apare un moment când fiecare trebuie să-și găsească drumul în viață și cu multe păreri de rău, gândindu-mă la timpurile pe care le-am trăit alături de această orchestră. A trebuit să las locul altor copii să se afirme ca merituoși artiști, rămânând totuși fidel colaborator. Doresc orchestrei „Mugurelul” să se bucure în continuare de același succes, atât pe scenele din țară cât și de peste hotare, așa cum s-a obișnuit generații de-a rândul. Cu stima, un fost membru, cu inima întotdeauna alături de orchestră,
IONUȚ APOSTOL
- acordeon




ARMONIE SI SENSIBILITATE

Cea mai frumoasă realizare a mea de până acum este descifrarea tainelor muzicii populare. Aici nu numai că am învățat să cânt ci am primit lecții de viață foarte importante pentru un tânăr. În momentul în care am intrat în orchestră în vara anului 1998, mă simțeam ca un copil înfiat de o mare familie, eram străină, asemenea unui intrus. Toți membrii se cunoșteau atât de bine, se respectau între ei indiferent de cât de bogat sufletește era, cât de talentat, la ce instrument cânta, dar cel mai important era că se ajutau intre ei. Abia după ce am petrecut un timp între noii mei colegi, când am reușit să îi cunosc pe toți, m-am simțit ca într-o familie. Mi s-a părut foarte interesant faptul că atunci când greșeam toți mă ajutau și aceasta mi-a dat multă încredere. Pe parcurs, cei care m-au ajutat au plecat și a venit rândul meu să-i ajut pe noii veniți să capete aceeași încredere. Cum nici o familie nu este completă fără părinți, la noi în „familie” nu e nevoie de doi părinți ci de unul cu un spirit ca al domnului profesor Marcel Dupu. Cu calm și răbdare ne apropie ne-a apropiat întotdeauna, ne-a înțeles și ne-a ajutat când a fost nevoie, sfătuindu-ne chiar și în problemele vieții. Poate de aceea suntem atât de atașați de orchestră pentru că ea este a doua noastră familie, dar și de domnul profesor ca de părintele nostru și nu vom uita umorul său de care toți ne bucurăm în timpul repetițiilor. Toate acestea ne determină să venim cu plăcere la repetiții, iar glumele domnului profesor sunt făcute pentru a ne preveni să nu mai repetăm aceeași greșeală. În viață există oameni cu noroc și fără. Noi toți din această orchestră facem parte din categoria celor norocoși pentru că am întâlnit un asemenea OM care s-a dedicat orchestrei trup și suflet atâția ani, și unor copii în care nimeni nu vedeau un cântăreț. Dar cel mai important este încrederea acordată integrării în colectiv a copiilor proveniți din centrele de plasament și ai celor defavorizați social. Și eu, ca și fratele meu Bogdan, membru al orchestrei, îi vom fi recunoscători pentru lecțiile de viață pe care ni le-a predat. Să ne trăiți mulți ani !
BIANCA și BOGDAN ADĂSCALIȚEI,
membri ai Orchestrei „MUGURELUL”




SA ÎNMUGURESTI ESTE EXTRAORDINAR

Am intrat în formația MUGURELUL anul acesta și rămân să cred că-mi voi continua activitatea alături de acest ansamblu, sub îndrumarea valoroasă a domnului profesor Marcel Dupu. Să înmugurești prin cântec popular este ceva extraordinar, care te plasează în tabloul folclorului mereu nemuritor, în autentica horă a satului. Vreau ca acest mugurel să primească soarele succesului și ploaia caldă a reușitelor, ca mai apoi să înflorească în inima celor care îl văd. Căci, tânără ca un mugur este satisfacția de a cânta ca solist și de a îmbrăca portul românesc.
ADELINA FULGA




PE STRUNELE VIORII

Mă numesc Anca. Eram o țâncă în clasa I. Nu mă vedeam dintre bănci, dar îmi doream să ajung mare. Priveam și nu înțelegeam cum un grup de copii cântau de mă treceau fiorii. Am început să-i îndrăgesc și să-mi doresc să fiu ca ei. La 7 ani am început să studiez pianul. Bucuria era imensă când reușeam să le cânt celor din jur o melodie. Dar eu doream să ajung în orchestră. Ziua în care am primit vestea că voi studia vioara a fost mare pentru mine. Dar nu știam ce muncă neobosită mă așteaptă. Ore în șir de studiu, răbdare, împletite cu dorința și speranța de a ajunge pe scenă îmi dădeau aripi. Am aflat că vioara e regina muzicii. Prima evoluție pe scenă a fost extraordinară. Mă simțeam în al nouălea cer. Au urmat apoi multe spectacole și am început să cânt ca solist instrumentist. A fost magnific. Suntem norocoși că îl avem pe domnul profesor între noi. Ne-a învățat să fim sensibili, să muncim cu plăcere, să iubim muzica. Pentru mine este un model de viață. Acum am 12 ani și aș vrea să fiu mereu copil pentru a cânta în orchestra „Mugurelul”.
VISUL MEU

Sunt Ioana, sora mai mică a Ancăi. Am opt ani și doresc să cânt pe scenă, alături de ea. Am un an de când studiez pianul. Într-o zi am primit o mare veste: voi învăța să cânt la cobză! Aștept cu nerăbdare să iau primele lecții. Recent am văzut la televizor cum două surori cântau la cobză și la vioară. Vreau să ajung și eu ca ele. Sper să mi se îndeplinească visul.
ANCA și IOANA ENEA

Amintiri dragi
Pentru mine, adevarata frumusete a vietii a inceput cand eram elev in clasa a IV-a a Casa de Copii Scolari nr. 2 Dorohoi si ma tot invarteam pe langa o sala de repetitii, fascinate de acordurile fantastice ale orchestrei “Mugurelul” despre care se vorbea tot mai des si al carei mister ma atragea ca un magnet. Ca orice copil, la varsta aceea, instrumentul miraculos care ingloba toate sunetele din lume, era acordeonul. Cu haru-i deosebit, cu blandetea ce-l caracterizeaza, domnul profesor m-a simtit dornic de a invata si eu ceva. Avea pe masa un clarinet. Nu intelegeam rostul instrumentuluila anii aceia. Aveam indoieli, dar o voce raspicata mi-a rostit : Apleaca-te cu rabdare asupra lui. Si mi l-a dat in stapinire. Il invatam in fata oglinzii. Si nu voi uita niciodata un moment cand, pentru a-mipune rabdarea la incercare, domnul meu drag, a vrajit instrumentul soptindu-i sa se lase descoperit si studiat de invatacel. S-a intamplat ceva…. Dar ce ? Oare din greseala l-am stricat eu ? Suflam privindu-ma in oglinda disperat, dar instrumental meu nu scotea nici un sunet…. Dupa momente grele de chin, am deslusit misterul ! Domnul profesor modificase putin strucura instrumentului…. Intentionat. M-am indarjit. Dupa ore indelungi de studiu, am invins instrumentul, pe care am inceput sa-l indragesc nemaipomenit. Am devenit pereche-nepereche cu Petrica Gavriliuc. Clarinetul si trompeta. Am invatat apoi, ca autodidact, fluierul si saxofonul…. Anii se scurgeau frumos, iar pentru mine dascalul meu a devenit parinte, model de viata ! Cat de mult il iubesc si il respect, fiind mandru ca m fost printre primii invatacei ai dumnealui. Niciodata n-o sa-i pot multumi cu adevarat pentru tot ce a insemnat si a facut pentru mine in viata ! Acum, la ceas aniversar, ii spun cu adanca plecaciune si respect : La multi ani, cu sanatate si impliniri, iubite dascal drag.
Marcu Marius
Clarinet

Cuvinte plapande pentru o orchestra solida

Ca un idiot notoriu ce sunt, toata viata am stiut si am acceptat acea definitie data muzicii de un scolar, domnului Chicos-Rostogan, cum ca ea ar fi ceva care ne gadila placut urechile. Ma tin si acum de definitia personajului caragialian, mai ales ca am avut ocazia-vreo optsprezece din ci douazeci de ani- sa vad si sa ascult orchestra de muzica populara « Mugurelul », initiata si condusa de profesorul Marcel Dupu la o Casa de copii scolari din Dorohoi-al carei director era dl. profesor Teodor Lulciuc-., orchestra care si-a creat singura sansa, de aceea sarbatoreste acum 20 de ani de la infiintare ; si nu o sansa oricum, ci pe criterii valorice stricte, confirmate si mata-confirmate de personalitati muzicale, jurii, festivaluri, public din Romania si « de peste mari si tari ». S-au intamplat toate acestea pentru ca profesorul Marcel Dupu si-a facut un scop si un mijloc din mentinerea si conducerea acestei orchestre : un scop in a valorifica mostenirea inegalabila a folclorului romanesc si un mijloc in a transmite valorile culturii traditionale romanesti generatiilor si generatiilor. Ne leaga multeamintiri culturale, multe intalniri cu publicul ; il stiu si ii admir de mult, seriozitatea si profesionalismul. Asta inseamna simplu sa dai valorii ce-i al valorii ! Din aceasta orchestra au iesit nu numai artisti, ci si oameni ; este, in fond, scopul suprem al eforturilor noastre, in aceasta efemera trecere si pe-trecere. Imi inclin palaria in fatal or, in fata profesorului lor si celor care l-au ajutat, in fata unui oras care a putut sa creada ca frumusetea si armonia vor salva lumea !
Stelorian Morosanu
Scriitor
Director al Casei Municipale de Cultura Dorohoi

Emotii dragi din copilarie

Cu emotii si bucurie imi amintesc de copilaria frumoasa pe care mi-am petrecut-o alaturi de orchestra « Mugurelul » condusa de domnul profesor Dupu Marcel, in calitate de solista vocala. Sincere felicitari si La multi ani !, acum la aniversarea a 20 de ani de la infiintare !
Cu respect,
Simona Havirneanu

home